0

I dowloaded the Oracle VM Manager as instructed, and then the Appliance via a torrent.

When I try to run the Appliance, I get this error message:

Nonexistent host networking interface, name 'vboxnet0' (VERR_INTERNAL_ERROR).

Result Code: E_FAIL (0x80004005) Component: ConsoleWrap Interface: IConsole {872da645-4a9b-1727-bee2-5585105b9eed}

2

A solution to this problem is presented in "Troubleshooting" section of "VirtualBox" CS50 manual page (VirtualBox Troubleshooting).

Let me cite the interesting part here:

Nonexistent host networking interface, name '' (VERR_INTERNAL_ERROR)

For some reason, VirtualBox doesn’t always come with a "host-only adapter" configured. (A "host-only adapter" lets you connect to the CS50 Appliance via HTTP, SSH, and the like.) To resolve this problem:

  1. Launch VirtualBox. (If VirtualBox is already running, shut down any virtual machines that are running, as by clicking the red circle in the top-left corner of each’s window.)
  2. Select Preferences… under VirtualBox’s VirtualBox menu in your display’s top-left corner.
  3. Click Network.
  4. If vboxnet0 does not already appear in the white box under Host-only Networks, click the plus button icon to the right of that box, and vboxnet0 should then appear in the box.
  5. Click OK.
  6. Single-click whichever virtual machine originally triggered the error (e.g., the CS50 Appliance), then click Settings.
  7. Click Network.
  8. Click each of Adapter 1, Adapter 2, Adapter 3, and Adapter 4. If any of them has both Enable Network Adapter checked and a value of Host-only Adapter for Attached to (as should the CS50 Appliance for Adapter 2), ensure that the adapter also has a value of vboxnet0 now for Name, selecting it yourself from the drop-down menu next to Name yourself if necessary.
  9. Click OK.
  10. Start whichever virtual machine originally triggered the problem (e.g., the CS50 Appliance); it should now be gone.
1
  • Thank you for that answer, I was looking for it as well. However, when I make the addition to the host only box in the preferences menu, the change does not stay there. The new vboxnet0 shows up when I add it, but exciting the preferences menu removes it when I re-enter the menu. Any idea what I'm doing wrong? – Alexander Dodd Jul 27 '15 at 23:14

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .